13.01.2023 tarihinde Bianet’te yayınlanan haberi aşağıda bulabilirsiniz:

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şubesi Kadın Komisyonu, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi ile ilgili açıklama yaptı.

MA’nın haberine göre, Ankara’daki Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikası (SES) Genel Merkezi’nde dün düzenlenen basın toplantısında, açıklamayı Avukat Sevda Aydın okudu.

Binlerce kadının eşitlik ve özgürlük mücadelesi verdiği için tutuklandığını ve cezaevlerinde başta çıplak arama olmak üzere insanlık dışı uygulamaların devreye konulduğunu söyleyen Aydın, “Raporumuzdan da anlaşılacağı üzere, erkek infaz rejiminin çıplak arama, hücre tecridi, süngerli oda, darp, işkence, infaz yakma uygulamaları artık hapishanelerde vaka-i adiyeden sayılıyor” dedi.

“İnfaz yasaları yine erkek bakış açısı ile hazırlanıp kadınlara özel ve onların gereksinimlerini karşılayacak hükümler içermiyor. Erkek aklı türlü düzenlemeler ile cezaevindeki şiddet faili ve tecavüzcüleri serbest bırakmak için inanılmaz efor sarf etmekte ama cezaevlerindeki kadınların; cinsiyete dayalı ayrımcılığa uğramamaları, bu tür ayrımcılığa karşı korunmaları ve ayrımcılığın önlenmesi konusunda herhangi bir düzenleme yapmaktan uzak durmaktadır.”

Darp, işkence başvuruları

Cezaevlerindeki genel sorunlara maruz kalan kadınların aynı zamanda kendilerine özgü sorunlara da maruz kaldığını belirten Aydın, şöyle konuştu:

“Kadınlar için ilk ihlal cezaevine girişte yapılan çıplak arama ile başlamakta ve çoğu kez ziyaretçileri dahi kapsayacak şekilde sürdürülmekte. Basına her gün cezaevindeki kadınların darp edildiği, işkenceye uğradığı haberleri yansımaktadır. Aynı şekilde benzer iddialarla derneğimize de sık sık başvuru yapılmaktadır.

“ÖHD’li kadınlar olarak, yetkililere başta açıklamaya konu olan Sincan Kadın Cezaevi olmak üzere, cezaevinde bulunan bütün kadınların uğradığı insanlık dışı muamelelere derhal son verme çağrısında bulunuyoruz. 

“Ayrıca tüm kadınları, sokakta, işyerinde evde yaşatılan şiddet ve baskının en ağır halinin yaşatıldığı cezaevlerine karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz. Biz kadınlar cezaevlerindeki kadınların bu baskı uygulamalarına karşı direnişlerini sahipleniyor, tutsak edilen tüm kadınlara dönük bu erkek egemen saldırıların sorumlularının yargılanması için sürecin takipçisi olacağımızı ifade ediyoruz.”

  • Türkiye hapishanelerinde Adalet Bakanlığının 1. Aralık 2022 tarihli istatistiklerine göre 336 bin 315 tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Bu kişilerden 65 yaş ve üstünde olan kişi sayısı 5 bin 513 kişi. Bakanlığın istatistiğine göre 277 müstakil kapalı, 88 açık, 4 çocuk eğitim evi, 10 kadın kapalı, 8 kadın açık ve 9 çocuk kapalı cezaevi olmak üzere 396 infaz kurumu var. İnfaz kurumlarının toplam kapasitesi 286 bin 797. Bu durumda halen 49 bin 518 mahpus kapasite fazlası olarak hapishanelerde tutuluyor.
  • İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonunun Nisan 2022 tespitlerine göre Türkiye hapishanelerinde 651’i ağır olmak üzere 1517 mahpus bulunuyor. 2022 yılında hapishanelerde 76 kişi hayatını kaybetti, içlerinden 35’i hastalıkları nedeni ile yaşamını yitirdi. (AS)

Fotoğraf-Haber Kaynağı: https://bianet.org/bianet/insan-haklari/272768-ohd-den-kadinlara-cezaevleri-icin-duyarlilik-cagrisi

Blogumuzda yer alan haberler ve yazılar CİSST yayın ilkeleriyle ve CİSST terminolojisiyle örtüşmek zorunluluğu taşımamaktadır.

14.01.2023